fbpx

Odvaži se

Stigli smo u 2019. godinu! Pored veselja i radosti, januar često sa sobom donosi pregršt novogodišnjih odluka na koje često zaboravimo i spakujemo zajedno sa jelkom. Naravno, januar nije jedino vreme za promene – ali zašto da ne započnemo nešto novo zajedno sa novom godinom?

Zato za tebe imamo jednu veoma jednostavnu novogodišnju želju: Odvaži se.

Odvaži se na stvaranje novih navika

Svaki put započinje prvim korakom, a često je taj prvi korak želja sa kojom ujedno dolazi i motivacija. Motivacija nam daje polet, dodatni vetar u leđa, ka ostvarenju ciljeva. U početku sve nam dolazi lako, a samo ostvarenje cilja nam se čini na dohvat ruke.

Motivacija, nažalost, nestaje. Kada naiđe prva prepreka, kada nam prvi put zaista postane teško, veoma lako je odustati. Većina nas baš to i uradi.

Jedini način da se prepreka prebrodi i cilj ostvari jeste ako nastavimo sa radom. A jedini način da to uradimo, je ako razvijemo naviku i ne oslanjamo se previše na motivaciju.

Razvijanje dobrih navika je jedna od najbitnijih stvari ako želimo uspeh. Za to postoji nekoliko načina.

odvazi se

Jedan način da razvijemo dobru naviku je da koristimo pravilo “nemoj prekidati lanac.” To znači da svaki put uradimo to što želimo, obeležimo na papiru ili kalendaru. Cilj je da ne propustimo dan, i da na taj način nikad ne prekidemo lanac dešavanja.

Još jedan povoljan način da razvijemo naviku je da imamo mikro-ciljeve i tako započnemo i održavamo naše novo ponašanje. Na primer, ako je tvoj glavni cilj da poboljšaš svoje zdravlje i izgled redovnim treninzima, onda će tvoj mikro-cilj biti “Danas idem u fitnes centar” ili “Svaki put ću izabrati stepenice umesto lifta.” Na ovaj način, jasno ćeš videti rezultate – kada se popneš uz stepenice, to je uspeh! Neće doći do demotivacije ako ne vidiš jasne rezultate posle nedelju dana (što i inače nije moguće, ali ipak može da nepovoljno utiče na motivaciju).

Odvaži se na samouverenost

Još jedna stvar koja nas često sputava u novim pobedama je nedostatak samopouzdanja. Svima nam se dešava da se ubedimo da ne možemo nešto da uradimo, i da odustenemo, a da ništa nismo ni pokušali.

Kako bismo odgovorili na izazove, moramo učiniti taj prvi korak – a to možemo da uradimo ako verujemo u sebe i ako imamo zdravu dozu samopouzdanja.

Ukoliko se mučiš sa samopouzdanjem, možeš probti da svaki dan pred ogledalom kažeš pet stvari koje voliš kod sebe. Ili pak, možeš započeti sa propitivanjem svog unutrašnjeg kritičara.

Kada imaš negativnu misao o sebi, pokusaj da propitaš tu misao – da li zaista ima dokaza da se tako osećaš, ili jednostavno to govoriš sebi iz frustracije, a ne zato što zasta nemaš sposobnosti nešto da uradiš?

Ponašaj se prema sebi kao što se ponašaš prema najboljem prijatelju i ubrzo ćeš videti da nema puno situacija u kojima je negativnost prema sebi opravdana.

Odvaži se na nove izazove

Novi izazovi su istovremeno strašni i uzbudljivi. Motivacija za njih postoji, način da se za njih stvori navika postoji – a često ni ne započnemo da ga pobeđujemo. Možda nas plaši. Možda izgleda preteško ili preveliko ili nepremostivo.

Ako shvatiš da tvoj projekat ili tvoj cilj izgleda nemoguće, ono što lako možeš da uradiš je da ga razbiješ na nekoliko manjih izazova.

Znači da ako je tvoj krajnji cilj nešto veliko, apsktraktno i naizgled nemoguće – na primer, “Ove godine poboljšaću svoje zdravlje” – onda razbij svoj veliki cilj u nekoliko manjih (slično kao strategija mikro-ciljeva za stvaranje navika). “Danas ću naći dobre patike za trening” je dobar mali cilj koji možeš postići relativno lako – i to je tvoj prvi korak. Sledećeg dana, sebi možeš zadati izazov da odeš do fitnes centra i popričaš sa trenerom.

Kako ne bi došlo do demotivacije i neprekidnog odlaganja, takođe moraš postaviti realistične ciljeve. Nemoguće je da za mesec dana pripreme lako pretrčiš maraton – to nije realističan cilj i baš zbog toga možeš lako odlagati da kreneš. Ali, sasvim je moguće da za mesec dana naučiš pravilne tehnike trčanja i povećaš svoju kondiciju makar i malo.

Odvaži se na snagu

Kada se radi o snazi, ovog puta mislimo na telesnu snagu. Život u sedećem položaju – od naših poslova do večeri na kauču uz omiljenu seriju – može negativno na utiče na naše zdravlje. Pored fizičkih posledica po naše zdravlje (kao što su, na primer, problemi sa kičmom ili problemi sa gojaznosti), previše neaktivnosti negativno utiče i na naše mentalno zdravlje – lako se može desiti da neaktivnost pojačava osećaj anksioznisti i depresije.

Kako bismo minimizirali štetu, bitno je početi ali i nastaviti sa fizičkom aktivnošću.

Prvi korak ka zdravijem životu je razgovor sa fitnes stručnjakom – tako ćeš saznati koji tip treninga odgovara tvom telu i tvojim ciljevima. Ukoliko već znaš da ti je neki trening dosadan, pitaj svog fitnes stručnjaka da li možeš i kako da isprobaš neke od fitnes inovacija (TRX, Les Mills i korišćenje elastičnih traka za vežbanje su samo neki od primera drugačijeg fitnesa). Ako ti treba dodatna doza samopouzdanja, razmisli o odeći za trening – stil i nešto što savršeno odražava tvoju ličnost zaista može da ima povoljan uticaj.

Sa svakim treningom, razvijaćeš svoje telo i svoju muskulaturu. Pored poboljšanja svoga tela, fizičkog zdravlja, pa čak i izgleda, redovna fizička aktivnost ima za posledicu i povećanje tvoje energije kao i poboljšanje raspoloženje. Nemoj se začuditi ako posle nekoliko nedelja redovne aktivnosti odjednom imaš toliko energije da ne znaš šta ćeš s njom!

Odvaži se na život punim plućima

Za sam kraj, želimo da te podsetimo da uživaš! Tokom praznika i januarskih veselja, okruženi smo najbližima i u naše živote puštamo samo radost. Želimo ti da sa tim nastaviš i u čitavoj 2019. godini!

Ako imaš planove, ciljeve i snove koje želiš da ostvariš ove godine, samo se seti sve možeš postići da uz dovoljno volje i truda. Imaj na umu da je navika uvek korisnija od motivacije, da se samopouzdanje razvija svaki dan, a da je veliki izazov ništa drugo do gomila malih zadataka. Udahni duboko i zakorači u 2019. sa poletom u koraku!

Želimo ti 365 dana radosti i uspeha!

Najnovije

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *