fbpx

Kako početi sa treniranjem

Lakše je pritisnuti snooze na alarmu nego poći na trening. Čak i kada to želimo, redovan trening posle dugog perioda neaktivnosti izgleda kao jedan neremostiv izazov, a kako početi sa treniranjem kao misterija bez odgovora.

Ipak, postaje sve bitnije da fizičku aktivnost uvrstimo u naši svakodnevnicu upravo zato što živimo u vremenu kada većinu dana provodimo u sedećem položaju. Ako želiš više energije, bolju kondiciju i svežiji izgled, vredi da počneš sa redovnim treniranjem.

Kako početi sa treniranjem

Kako početi sa treniranjem

Ukoliko želiš da započneš sa redovnim treniranjem posle nekoliko meseci (ili čak godina) neredovne fizičke aktivnosti, najbolje je da razgovaraš i da se posavetuješ sa stručnjakom iz oblasti fitnesa.

Ono što možemo da ti kažemo jeste da počneš polako i slušaš svoje telo. Ako osetiš da je vežba previše teška, nemoj da rizikuješ povredu zarad izvođenja celokupnog treninga. Ako učestvuješ u grupnom treningu, savršeno je u redu ako ne uspeš da uradiš sve vežbe ili ako ne možeš da ispratiš tempo treninga. Važnije je da se posvetiš redovnom treniranju nego da forsiraš svoje telo i tako rizikuješ povredu.

Pored ovog, osnovnog predloga, na pitanje kako početi sa treniranjem možemo odgovoriti sa nekoliko dodatnih uputa i preporuka za započinjanje treninga:

Postavi jasan cilj

Treningom se možeš baviti samo zarad fizičke aktivnosti. U ovom slučaju dovoljno je nekoliko treninga nedeljno, kao i dodavanje fizičke aktivnosti van treninga (na primer, prošetaj umesto da voziš). Ipak, ako je tvoj fintes cilj poboljšanje nekog aspekta tvog tela, muskulature ili života, vredi imati jasno određen cilj prema kojem ćeš se kretati.

Kako početi sa treniranjem

Tvoj fitnes cilj treba da bude jasno definisan i merljiv. Na primer, ako je tvoj cilj povećanje mišićne mase, ovo možeš izmeriti krojačkim metrom kao i tvojom fizičkom sposobnošću – ako posle nekoliko nedelja uspeš da uradiš desetak zgibova znači da je tvoj cilj delom ostvaren!

Postavi jedan veliki, glavni cilj. Zatim, postavi sebi mesečne ciljeve, a potom i nedeljne ciljeve. Ukoliko se posvetiš treningu, svake nedelje ćeš moći da kažeš da je do tvoj krajnjeg cilja ostalo sve manje.

Daj sebi dovoljno vremena

Kako početi sa treniranjem

Kao i sa svakom avanturom, i fitnes put ume da bude trnovit. Sigurno je da ćeš naići na prepreke, da će u nekom trenutku ponestati motivacije i prilično je verovatno da ćeš se osećati neuspešno kada rezultati nisu dovoljno brzi za tebe.

Svaka promena – razvoj muskulature, povećanje kondicije, i ostalo – zahteva vreme i strpljenje. Nećeš stići do svog velikog, glavnog cilija za nedelju ili mesec dana. Ono što je najbitnije je da to ne zaboraviš, i da se setiš da početi sa treningom nije cilj za sebe nego samo prvi korak.

Daj sebi vremena – dovoljno vremena da tvoje telo prođe kroz promenu koju želiš, kao i dovoljno dodatnog vremena za bilo koju nepredvidivu prepreku.

Uloži u kvalitetnu opremu

Kvalitetna oprema znači odeća za trening koja je funkcionalna, u kojoj se osećaš udobno i koja te neće izdati u sred čučnja. Ako se još osećaš kao superheroj u njoj, to je pravi pogodak!

Osim ovih prilično očiglednih razloga za kvalitetnu opremu, moraš obratiti pažnju da tvoja oprema odgovara treningu kako ne bi došlo do bola i povreda.

Kako početi sa treniranjem

Patike koje ti daju dovoljnu stabilnost pri čestom menjanju pravca i koje sprečavaju proklizavanje smanjuju rizik od povrede tokom treninga. A patike koje ti daju potporu tokom trčanja i ostalih aktivnosti sprečavaju bol u stopalima posle svakog treninga.

Pored patika, za žene je bitno da na sebi imaju odgovarajuću podršku. Sportski grudnjak treba da se prilagođava tvojim pokretima, dok istovremeno daje podršku tvom telu – tako ćeš se osećati udobno i nećeš morati da brineš o nekoj nezgodi ma koliko tvoj trening bio intenzivan.

Ukoliko želiš da je tvoja sportska oprema protkana tehnologijama koje mogu da poboljšaju tvoj fitnes performans, možemo da ti preporučimo nešto iz Reebok kolekcija. Svaka kolekcija je specijalno krojena za određen tip treninga (CrossFit, UFC, Les Mills, Yoga, Running). Samo neke od tehnologija uključene u Reebok opremu su Speedwick, koja tvoje telo čini suvim, i ActivChill, koja pomaže u rashlađivanju tela tako da smanjuje rizik od pregrevanja – ako su tvoji treninzi veoma intenzivni, vredi obratiti pažnju na sportsku opremu koja može da ti pomogne u fitnes performansu.

Pronađi trening koji odgovara baš tebi

Preporuka jednog magičnog fitnes puta ili tvrdnja da postoji jedan način treninga koji svima odgovara je česta pojava. Isto toliko je često da se taj trening tebi ne uopšte ne sviđa i da te sve to dodatno demotiviše.

Prava tajna je da je najbolji trening onaj u kome uživaš.

kako početi sa treniranjem

Ne moraš se obavezivati na jedan tip treninga. Najbolje bi bilo da isprobaš nekoliko različitih vrsta i otkriješ koji ti ujedno najbolje leži i daje željene rezultate. Možda ti se grupni treninzi ne sviđaju, ali ti TRX trening bude zanimljiv. Možda ti se od iskoraka zeva, ali uz elastične trake za vežbanje ti ponovo postaju interesantni. Čim nađeš savršen spoj, trening će postati zabava!

Posle svih ovih priprema, vreme je da se upustiš u drugačiji fitnes – nađi trening koji će ti svaki dan staviti osmeh na lice! Danas se možeš počastiti novom opremom koja će stilom ispoljavati tvoju ličnost, a svojom funkcionalnošću ti pomoći u ostvarenju fitnes ciljeva. Ako tražiš još fitnes izazova, pogledaj elastične trake za vežbanje ili TRX suspenzioni trener. Za kraj, zapamti da uvek slušaš svoje telo i da se zabaviš u svojoj fitnes avanturi!

Najnovije

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *