fbpx

5 načina da uništiš svoju sportsku opremu

Čest problem sa kojim se susrećemo je da nova majica za trening traje tek do prvog pranja. Iako smo se radovali novom izgledu punom stila i tehnologijama utkanim u opremu za trening, kad je izašla iz mašine, majica je bila izbledela, neprijatna, a ponekad se čak desilo i da odiše neprijatnim mirisom umesto blagim notama omekšivača.

Zašto se ovo dešava? Razlog može biti prilično jednostavan.

Održavanje sportske opreme

Održavanje sportske opreme nije nauka za sebe, ali svakako treba da obratiš pažnju kada želiš da opereš svoje outfit-e za trening.

Zbog posebnih materijala koji se koriste u sportskoj opremi, bitno je da pratiš uputsva za njihovo održavanje. Ovo je izuzetno bitno ako tvoja sportska oprema u sebi sadrži tehnologije! Reebok oprema je protkana Speedwick, ActivChill, Cordura, i ostalim tehnologijama koje služe da ti omoguće efektivan i bezbrižan trening (više o njima možeš pročitati ovde).

Ukoliko se ne brineš o svojoj opremi na odgovarajuć način, veoma lako je možeš uništiti. Ovo su samo neki od pogrešnih načina za održavanje sportske opreme:

1. Koristiš omekšivač i deterdžent

Pošto je sportska oprema izrađena od mešavine materijala i posebnih tehnologija (kao što su ActivChill i Speedwick), deterdženti i omekšivači često prave više štete no što pomažu.

održavanje sportske opreme

Oprema i odeća za trening je često delom ili u potpunosti izrađena od poliestera. Ovaj materijal je otporan na gužvanje, u njega se mogu ugraditi tehnologije koje doprinose udobnosti i zaštiti kože, a kad se ukombinuje sa pamukom, oprema je veoma dugovečna.

Ukoliko napraviš grešku i koristiš jak deterdžent i omekšivač pri pranju ovakve opreme, može se desiti da se znoj “zaključa” u materijal, i tako neprijatni mirisi ostaju – kao da nije prana! Pored ovoga, korišćenje agresivnog deterdženta i hemikalija na bazi ulja oštećuje tkaninu, a nepravilnim održavanjem može doći i do statičkog prijanjanja tkanine uz telo.

Održavanje sportske opreme koja je izrađena delom ili većinom od poliestera zapravo sačinjava jednostavno pranje u mlakoj vodi, sa deterdžentom za sportsku opremu i bez upotrebe omekšivača. Treba da je sušiš na vazduhu kako bi se izbeglo moguće skupljanje tkanine.

Ne zaboravi da uvek pročitaš i pažljivo pratiš uputsvo za održavanje – na taj način, tvoj outfit za trening će izgledati kao nov!

2. Koristiš neodgovarajuć ciklus u veš mašini

Kao što odeća za trening sa poliesterom u sebi zahteva posebnu brigu, tako tvoja odeća za trening zahteva poseban ciklus pranja.

Održavanje sportske opreme u veš mašini podrazumeva pranje na temperaturi od 30 stepeni, bez korišćenja omekšivača, agresivnih deterdženata i izbeljivača. Uvek koristi program za pranje sintetičke garderobe, ili program za ručno ili polusatno pranje, a za dodatnu zaštitu možeš koristiti i zaštitne mrežice za pranje odeće. Što se tiče centrifuge, izbegavaj onu jaku, a najbolje je da svoju opremu sušiš na vazduhu.

3. Peglaš svoju sportsku opremu

Svi želimo da izgledamo lepo, a nabori na odeći u to ne spadaju. Zato smo navikli da peglamo i to različitim tehnikama i na različitim temperaturama kako bi svaki naš odevni detalj bio savršen.

Ali, kad se radi o odeći za trening, najbrže je možeš uništiti peglanjem!

Sportska oprema koja je napravljena od mešavine materijala, a u sebi takođe sadrži i tehnologije, nikako ne sme da se pegla. Temperatura pegle može sasvim da uništi dizajn opreme, a u najgorem slučaju može da je potpuno progori.

Izuzetak je sportska odeća koja je napravljena od kombinacije pamuka i ostalih tkanina bez ikakvih tehnologija u sebi – tada se može peglati, ali isključivo na programu za svilu.

4. Ne vodiš računa o patikama

Ne moramo da pričamo koliko je obuća bitna za dobar trening. Kako bi tvoje patike imale što duži vek, prvo treba da odrediš koje patike su ti zaista potrebne. To će zavisiti od treninga kojim se baviš kao i od tvog načina hoda. Na ovaj način ćeš znatno umanjiti rizik od povreda i bolova, a takođe ćeš zaštiti svoje patike od prebrzog habanja.

Naravno, ovo nije sve.

održavanje sportske opreme

Nakon svakog treninga, izvadi svoje patike iz torbe i dozvoli im da se provetre. Kako bi se sprečilo stvaranje bakterija unutar patika, obuj čiste čarape za svaki trening, a takođe možeš koristiti sredstva za neutralisanje bakterija unutar patika. Kada poželiš da ih opereš, možeš ih prati ručno ili u mašini na temperaturi do 30 stepeni u mrežastim kesicama koje sprečavaju oštećenje patika.

5. Tvoja oprema ne odgovara tvom treningu

Koliko god se mi brinuli o pravilnom održavanju sportske opreme, sve pada u vodu ako ona ne odgovara našem treningu!

Ukoliko se baviš veoma intenzivnim treninzima sa naglim pokretima, sigurno ti je potrebna odeća za trening sa ojačanim šavovima. Takođe, možeš izabrati opremu sa Speedwick tehnologijom – ona neutrališe znoj i vlagu i tako tvoju kožu čini suvom. Razmisli o tome kakvim se treningom baviš, a zatim opremu biraj u skladu s tim.

Reebok već ima specijalne kolekcije koje su napravljene za određene treninge: Les Mills, UFC, Crossfit, jogu i trčanje. Ukoliko pak više voliš ples, brend Dimensione Danza ti može ponuditi opremu specijalno napravljenu baš za to.

Koju god opremu, majicu za trening, patike i ostalo koristili, najbitnije je da se pročitaju uputstva za održavanje. Tako ćeš sa sigurnošću moći da se brineš o svojoj opremi, a da ona i posle napornih treninga izgleda kao nova! Sada kada znaš šta zapravo znači ispravno održavanje sportske opreme, vreme je da odabereš svoj novi omiljeni outfit – istraži naš shop i unesi stil i tehnologije u svaki svoj trening!

Najnovije

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *